5 Mart 2009

Bloglar ve Kimlikler

Takip ettiğim ve günlük olarak okumaya çalıştığım ikiyüz' e yakın blog var. Çok düzenli olmasa da takip etmeye çalışıyorum. Ağırlıklı teknik konular ve siyaset üzerine yazanları takip ederim ama çok keyifle takip ettiğim bir grup kişisel blog çalışması ve hobilerle ilgili olanlar da var aralarında.

Teknik konular malum mesleki amaçlı. Bilişim sektöründeyim, o kadar hızlı gelişen bir dal ki, mutlaka karçırdıklarım oluyor... Diğerlerine gelince...

Kişisel bloglar arasında dikkatimi çeken bir eğilim var; kimliğini gizlemek.


Özellikle kişisel çalışmalarda bu duruma rastlıyorum. Ben de blogumda kişisel görüşlerime, hayatımdan anlara, özel durumlara, çalışmalarıma yer veriyorum ama bazı yazarlar çok daha ileri gidip özel ayrıntılarını da paylaşıyorlar. Arkadaşları, aileleri, sevgilileri, eşleri, gündelik yaşamları, seks hayatları, cinsel fantezilerini paylaşanlar var. Elbette kişisel bir seçim, ben yapamazdım ama isteyen istediğini anlatır tabii ki...

Bu kadar özel ayrıntıya girince de doğal olarak kimliği saklamak gerekiyor. Babanızın çapkınlıklarını, ablanızın flört ettiği çocuklarla yaptıklarını anlatırken bir de onlara yakalanırsanız olacaklar pek de sevimli olmayacaktır :)

Cinsel hayatını bütün ayrıntılarıyla anlatanlar biraz fazla ileri gidiyorlar gibi gelse de, engellenemez bir merakla da okuyoruz. İnsan en yakın arkadaşıyla bile böyle ayrıntıları konuşmazken anlatıldığını duyduğunda kulak kabartıyor ister istemez.

Korkularını, heyecanlarını, zayıflıklarını deşifre edenler, etraflarındaki insanların bütün özel ayrıntılarını anlatanlar...

Elbette bloglar bizim dünyalarımız, istediğimizi yazar, istediğimizi anlatırız. Kim nasıl devam etmek isterse de buyursun öyle devam etsin ama yinede içimden bir ses "daha fazla faydalı içerik" demeye de devam ediyor... Ben ne kadar başarabiliyorum elbette tartışılır.

Magazine olan merakımız insanların özel hayatlarını kurcalama şansı doğunca da doruk noktasına ulaşıyor doğal olarak.

Merakımdan soruyorum, kimlik gizlemek durumunda kalan blog yazarlarının neden böyle bir risk aldıklarını açıklamalarını istesem ?

Happy Mask

2 yorum:

  1. Aslında sorunun cevabını sen vermişsin, babamızın çapkınlığını, ablamın sürtüklüğünü yazıpta "bakın size süprüz" diyemezdim :)

    Neden bu kadar açık yazıldığına gelince bence bu bir tatmin, bir intikam, bir özgürlük çabası, bir arsızlık.. dolu nedenleri var

    YanıtlaSil
  2. :) benim için tatmin edici bir cevap olmuş sağol... Başkaları için de elbet başka gerekçeler vardır...

    YanıtlaSil

Her fikir önemlidir...