28 Ocak 2009

1.474 MP Fotoğraf

Hürriyet' de gördüğüm bu haber biraz da "hade len" edasıyla okumama sebep oldu. Sonra linkteki siteyi inceleyince "yuh" olarak yenilenen ruh halime sizi de dahil etmek istedim... Böyle bir çalışmayı kaçırmayın, inceleyin derim... Çok dikkatle incelendiğinde birkaç ufak montaj hatası dışında neredeyse kusursuz, tek parça bir fotoğraf gibi. O Montaj hataları da kameranın hareketi sırasında bir tarafında kurt olduğundan olsa gerek yerinde duramamış tipler yüzünden :)

Amerikalı David Bergman, Barack Obama'nın yeminini devasa bir foto-montaj ile bir araya getirdi. Bergman 220 tekil fotoğraftan 1474 Megapiksel büyüklüğünde bir panorama oluşturdu.

Çekimler için bir Canon G10 fotoğraf makinesini Gigapan-tripod'un üzerine yerleştirdi. Tripod makineyi otomatik olarak döndürüyordu ve böylece seremoninin her ince detayı kayıt altına alınıyordu. Son olarak resimleri uygun yazılım ile tek bir devasa resme dönüştürdü. Bergman'ın MacBook Pro'su bu hesaplama işlemleri için toplamda altı buçuk saate ihtiyaç duydu. Nihai TIF-dosyasının boyutu ise neredeyse 2 GB.

Berhman resmi tüm 59.783 x 24.658 pikseli ile beraber burada yayımladı. Resmi Google Maps'e benzer bir arayüz üzerinden pürüzsüz bir şekilde izleyebilirsiniz. Verdiğimiz linke tıklamanız yeterli, zira orkestranın önündeki nota defterine kadar birçok detayı net bir şekilde görmeniz mümkün.


1 yorum:

Her fikir önemlidir...