6 Nisan 2012

56K Modem

İnternet her zaman şimdiki gibi değildi sevgili kardeşlerim, teknoloji yeniydi, çok gelişmemişti henüz. Teknik imkanlar kısıtlıydı, ekonomik şartlar olgunlaşmamıştı... Gerçi elin oğlu Avrupa' da çok daha uygun fiyatlarla canavar gibi teknolojiler kullanıyordu ama olsundu, bizim böyle mazeretlerimiz vardı nasıl olsa...


90' larda üniversitelerde araştırma amaçlı kullanıma açıldığını duyardık internetin. Ne olduğu da pek bilinmiyordu zaten.

95-96 yıllarından sonra internet Türkiyede yaygın kullanılır hale gelmişti. Hatırlarsınız, modemle internete bağlanır, hattı sürekli meşgul eder, evdekileri çıldırtırdık. Televizyonlarda servis sağlayıcıların reklamları çıkardı. Gazeteler hafta sonları, saatlik ya da günlük internet paketlerini eşantiyon dağıtırlardı. Banu Alkan' lı ixir reklamlarını hatırlayan var mı? "Ben mütaahit miyim de sitem olsun şekerim?..."

0800' lü idi sanırım hatlar, bağlantı hızları inanılmaz düşüktü. 33600 bps ile bağlanırdı çoğu zaman. 56K görebilmek başarıydı. 5 - 6 KB download hızı yakalarsak sevinirdik. Web sayfalarındaki teknolojiler de elbette bu yaygın bağlantı hızlarına göre optimize edilmiş olurdu. O zamanlar Flash ile yapılmış web sitelerine gıcık olurduk. Yüklenmesi çok uzun sürerdi, ne gerek vardı.

Şimdiki MSN.com ile bir karşılaştırın :)

Çalıştığım firmanın, astronomik rakamlar ödediği, 64KB Leased Line hattı ile, bir kez başarıp bir oyun sunucusuna bağlanmıştım, ilk defa online olarak bir FPS oynuyordum ama maceram 30' ar saniyelik 2-3 deneme ile sınırlı kaldı. O zamanlar yerli -  yabancı dergilerde okurduk, Avrupa' da yaşıtımız veletler, evlerinde 1 MB bağlantılar kullanıyorlarmış. Bizde kilobyte, onlarda megabyte. Adaletsizliğe bak.

Benim bağlantım habire kopup kuruyor, ping sürelerim çok çok uzun olduğu için server, beni reddediyor. Odaya bağlanırsam da, önümde diğer oyuncuları bir an görüyorum, hareketlenecek gibi yapıyorlar, sahne donuyor, ben tekrar hareket edebildiğimde ise çoktan vurulmuş oluyorum :) Olmadı velhasıl, oynayamadım...

Sonra Türk Telekom ISDN diye bir teknoloji duyurdu. İşyerine ISDN almaya çalışıyoruz, teknoloji işimize yarayacak gibi ama ne mümkün. Türk Telekom' un destek hatlarında ya da satış personelinde ISDN hakkında ne bir bilgi var, ne de fiyatını, nasıl kullanılacağını biliyorlar. Ellerinde modem yok, piyasada da bulmak çok zor. Kablonet' i duyduk o ara, bir süre onu kullandık.

Sonra ADSL yaygınlaşmaya başladı. Hala daha dünyanın en pahalı internet bağlantısı bizde. Birçok üründe  ve hizmette olduğu gibi...

ISDN, Kablonet, ADSL derken fiber vesaire, bugün geldiğimiz nokta ortada... Standart ADSL bağlantı paketimle 1.2 MB/sn civarında download yapıyorum. Fiberoptik kullanan arkadaşlarım daha da coşmuş durumdalar. Maliyetler hala yüksek ama en azından hızlar artık tatmin edici.

Bunaltıcı gibi görünsede bunları deneyimlemek bile çok keyifliydi. Herkesin yapamadığı birşeylerin peşinde koşuyorduk sonuçta, ulaşılması çok da kolay olmayan birşeyleri becermeye çalışıyorduk. Bak bak laflara bak... Sanki uzaya çıkıyoruz :)) Neyse canım, Türkiyede bir Houston vardı da biz mi Astronot olmadık ?

Daha da eski bir teknoloji vardı; BBS' ler... Kaç kişi hatırlar acaba... Onları da başka bir yazıda anlatırım :) O dönemler de pek hoştu...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Her fikir önemlidir...