15 Eylül 2009

Ropörtaj - Erkan...

Sevdiğim bir arkadaşım, Erkan' la sohbet ederken bazı soruların ropörtaj tadında olmaya başladığını farkettiğimizde neden bu formata sokmayalım diye düşündük ve böyle bir çalışma çıktı ortaya...

Erkan uzun zamandır Rap üzerine çalışan bir müzisyen. Mütevazi ve dopdolu bir insan... Buyrun Erkan kendisi ve müziği hakkında neler söylemiş görelim...
-------------------------------------------------------


Öncelikle biraz kendinden bahseder misin ?...

82 İstanbul’da doğdum, ismim Erkan ve Şişli’de ailemle yaşıyorum..Hemen konuya girmek istiyorum izin verirsen, gerisi gereksiz detay olur benim için tabi bu detayları öğrenmek için yapmış ve yapacak olduğum şarkılarıma biraz olsun kulak kabartmanız gerekecek..

Küçük yaşlarda her meraklı çocuk gibi müzik fazlasıyla ilgimi çekti, iyi bir dinleyici olarak müzik icra etmeye çalışacağım hiç aklımda yoktu önceden, dinlediğim müziklerin yelpazesi genişledikçe daha da içine çekmeye başladı beni.

Tam tarih vermem mümkün değil ama işe söz yazmakla başladım yaklaşık 10 seneden beri.biraz müzik yapmakla yanıp tutuşmam, biraz da tanıştığım müzisyen arkadaşlarım sayesinde ilk demo kaydı, sonra diğeri ve sonra bir diğeri derken kendimi geliştirme çabasıyla bugünlerdeyim ve hala tek derdim kendimle yarışmak…

Neden rap ? ya da Rap senin için ne ifade ediyor ?



Pop, arabesk, rock vs.. bütün müzik tarzlarının kendine özgü bir yapısı, biçimi var

Rap ise bana çok geniş  bir yelpaze sunduğu için bu kadar ilgimi çekti belkide, yani işin yazma kısmına baktığınızda her şeyden bahsedebilirsiniz, biraz kendinizden bahsedersiniz, biraz gördüklerinizden, yaşadıklarınızdan, ders aldıklarınızdan yani elinize kağıdı kalemi aldığınız zaman bi kürsü vermiş olur size Rap. Müzikal açıdan düşündüğümüz zaman ise yine aynı geniş platform vardır altınızda, bir pop alt yapılarına baktığımız da veya arabesk yada rock, saydığım bu müzik tarzlarının alt yapılarında duyduğunuz enstrumanları, sesleri duyabilirsiniz Rap’te tabi Rap altyapısı eşliğindeki bu komplike yapıya bahsi geçen diğer müzik tarzlarında rastlamanız zordur yada nadirdir.

Kendini rap’  de ne noktada görüyorsun ? Varmak istediğin nokta, planların nedir ?

Yolun daha başındayım elbette, müzik benim kara deliğim açıkçası sonu yok, ortaya koymaya çalıştığım şeyin kalitesi her geçen gün artmalı ki bir şeyler ürettim diyebileyim. Açık konuşmakta fayda var tabi bu yönümün bana faydadan bambaşka şeyler getirdiği de bir gerçek tabi ne zaman vazgeçerim açık olmaktan onu da bilmiyorum.  Yani müzik yapmaya başladığım günden beri ne meşhur olmayı düşündüm nede bana ödül getirecek başarılara imza atmayı, yazabiliyor ve müzik yapabiliyor olmama tercih etmem mümkün değil bunları, daha yolun başında olmam söz konusu olduğu için...

Sana ilham veren konular ya da durumlar neler ?

Her şey... Müzik gibi özgürlük ölçüsü olmayan bir şey yapıyorum, belirli konuları birbirinden ayırmayı tarz olarak görme yanılgısana sahip müzisyenler var. Yazdığın değil yaptığın şeyin tarzı rap dir benim için!.. Yok, hem fikir değilsek Türkçe yada her hangi bir sözlüğe bakmak yeterli olur diye düşünüyorum..

Ben bir rock dinleyicisi olarak rap’ i muhalif tavrı sebebiyle kendime yakın hissediyorum, senin düşüncen nedir ?


Evet rock' la rap bu açıdan benzerlik taşıyor, fakat rap muhalif olmakla beraber yaşanıp kanıtlamış olan öğelerle birlikte hareket eder ve muhalif oluşunu savunmakla birlikte muhalif olduğu konular ispatlar bir nevi..

Türkiye’  de rap’ i nerede tanımlarsın ? Sence kimlere hitap ediyor ?

Yine bana bir faydasını  görmediğim özelliğimle cevap vermem gerekirse şu anki durumundan birkaç adım daha ileri gidebilir ancak. Millet olarak kendi yağında kavrulmasına alıştırılmış bir toplum yapımız var ki bahsettiğimiz müzik tarzı bize ait değil...

Algılanması da pek kolay değil açıkçası, bugün Türk topraklarında yaşayan ve kendi dilimizle bu işi icra eden tanınmış Rap’çiler bile bugünlere gelebilmek için senelerini feda etmiş ve hala doğru algılanamıyor durumdalar, yani eğer bir gün yaşadığımız toplum Rap müziği ile uğraşan insanları uyuşturucu kullanan, garip giyinişli ve suça meyilli kişiler olarak görmek yerine bizleri birer müzisyen olarak görürlerse önümüzdeki en büyük engelden kurtulmuş olacağız.Tabi bu nokta da bahsi geçen sıfatlara sahip Rap’çiler var ki kurunun yanında yaşı da yakan tiplerdir bunlar.

Geçtiğimiz günlerde dünyaca ünlü bir Rap’çinin konserini izleme fırsatı  buldum ve konserde ilk dikkatimi çeken şey seyircilerin nerdeyse yarısından fazlasını10 ila 16 yaş arası çocukların oluşturmasıydı, tabii bu yaş grubunu çeken işin renkli, ışıltılı tarafı bence... Rap’ı müzikal açıdan düşünmemiz ve görmemiz bütün soru ve sorunlara çare aslında…

( * Bu noktada eklemek isterim ki rock dinleyicisinin de hem müzisyenler hem de dinleyiciler arasında bulunan yanlış denebilecek adamlar yüzünden çok ağır damgalar yedikleri malum. Bunun aksini ispatlamaksa neredeyse günden güne daha imkansız hale geliyor, yani fikir gittikçe kemikleşiyor. Fikren ve fiilen özgür olmakla bokunu çıkarmak arasındaki çizgiyi tutturabilmektedir asıl marifet... Aslında bu müzikle ilgili birşeyler yapan gerçek müzisyenler ve dinleyicilere baktığınızda ortada nasıl bir müzikal çaba olduğunu görmek mümkün... Görmek isteyene elbette...

Bu müziğin dili konusuna gelince, müziğin matematik altyapısına bakıldığında Türkçe' ye çok da uygun olmadığı görülebilir. Buna rağmen son dönemde birçok Türk müzisyen rock adına güzel işler çıkardılar. Eskilerden de unutulmaması gereken bir sürü isim var elbette... Tabii ki bu kitle ve bu müzik, Türkçenin zengin altyapısını iyi kullanabilirsek daha da güçlenecek...)

Demo albümlerin var, stüdyo albümü ne zaman ?

Evet stüdyo albümünü 2010 yılının 7. ve 8. aylarında tamamlamayı ve sunmayı düşünüyorum tabii bir aksilikle karşılaşmazsam.Müzik adına sahip olduğum birikimlerimi ortaya koyacağım bir albüm olacak sanırım.

Senin dinlemekten en çok keyif aldığın kimler var ?

Kaliteli ve içi dolu her türlü müziği severek dinlerim, şu sıralar İsmail Tunçbilek’ i dinliyorum..
      
Müzikle, özellikle de rap’ le ilgilenen, birşeyler yapmak isteyenlere neler tavsiye edersin, tecrübelerini paylaşırmısın biraz ?


Öncelikle ama öncelikle aklına ve ağzına geleni söyleyebildiğin bir müzik icra ediyorsan haddini ve için de yaşadığın topluma karşı sorumluluklarını bilmen gerekir ki benim bu işte en çok önem verdiğim konu budur, gerçi köşeyi dönmüş tipler bu sorumlulukları köşeyi döndükten sonra arkalarında bırakıyorlar !.. Benim gibi yolun başında olan arkadaşlarıma ise yaptıkları müziği hafife almasınlar, olmuyorsa zorlamamaları, inanıyorlarsa vazgeçmemeleri gerekir derim !..

Benim merak ettiklerim bunlardı, sen de birşeyler ekler misin ?

Tabii ki uzun zamandır dikkatimi çeken bir konu var, o da şudur ki hem müziğin evrenselliğinden bahsedip hem de barışı dillerinden düşürmeyen ve aynı müzik tarzını icra eden kişilere, birbirleriyle kanlı bıçaklı oldukları su götürmez bir gerçek, ALLAH’ tan onlar için akıl fikir temennilerinde bulunuyorum, müzisyen olmak, üretmek bu değil...

Bazen kötü yada yanlış olan şeyler 65 model Plymouth Barracuda’nın kaputunun altındaki motora benzer ki arada bu motoru kaputun üstüne çıkarmak gerekir..

Herkese saygı ve selamlar..




Hertürlü.info’ ya ve Serdar Kardan’ a teşekkürler vakit ayırdığınız için!..

2 yorum:

  1. şatafata gerek yok.Sadece gerçekler..29 Kasım 2009 03:44

    Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Her fikir önemlidir...